דברו איתי
בחנו את עצמכם
צרו קשר ב-
בחנו את עצמכם אפליקציה חינם
בוגרת קורס פסיכומטרי דנה גלעדבוגרת קורס פסיכומטרי - דנה גלעד

פסיכומטרי ולחץ

כולם יודעים שהמבחן הפסיכומטרי מלחיץ ושהוא גם בוחן התמודדות תחת לחץ זמן.
מה שלא תמיד לוקחים בחשבון הוא המשקל של לחץ נפשי בהכנה לקראת מבחן פסיכומטרי.

האם לחץ בפסיכומטרי הוא שלילי?

מחד גיסא, מידה מסויימת של לחץ היא לא בהכרח דבר שלילי. מידה בריאה של לחץ, שומרת עלינו דרוכים, דואגת שנתרגל כמה שיותר ושלא נשקע בשאננות לקראת יום המבחן. הרי המבחן הפסיכומטרי עצמו מלווה בלחץ, אז למה שלא נשלב קצת לחץ בהכנה ליום האמת?

מאידך גיסא, חרדה מוגברת מפני המבחן עלולה להפריע ולפגום בתהליך הלמידה. אדם שחש חרדה גדולה מפני המבחן מתחיל להקדיש יותר ויותר זמן לחששות במקום להקדיש את הזמן הזה ללמידה ממוקדת. ככל שיעילות הלימוד פחותה, האדם נלחץ אף יותר, וכך נוצר מעגל שקשה לצאת ממנו.

 

5 טיפים כדי שהלחץ בפסיכומטרי יבנה ולא ישבור

1. לקחת הכל בפרופורציות

בסך הכל מדובר במבחן פסיכומטרי, לא בניתוח מוח – גם במקרה הכי גרוע – תמיד ניתן לגשת אליו שוב. מבחן פסיכומטרי אינו אומר עליך או מודד דבר מלבד הסיכוי שלך להתקבל לאוניברסיטה. ציון פסיכומטרי גבוה אינו מצביע על סיכוייך להצליח בחיים, כמה את/ה טוב לב, חכם או מבריק באופן כללי.

פסיכומטרי בסמרט פון
חושש מפסיכומטרי? אנחנו פה כדי להפוך הכל ליותר E.Z
שלח פרטים ויועצי הלימודים שלנו ישמחו לעזור

מה מעניין אותך ללמוד?

x

2. חשוב לנהל את הזמן שנותר עד למבחן פסיכומטרי ולחלק אותו בצורה נבונה

קחו יומן או "טבלת ייאוש" גדולה שציירתם, וסמנו את התאריך של המבחן. אך אין די בזאת, הרי תאריך מסומן באדום אשר הולך ומתקרב עלול לגרום רק ליותר לחץ וחששות. התחילו למלא את היומן בשבועות שעד למבחן- רשמו בכל הימים בהם מתוכנן שיעור במסגרת הקורס, אם אתם לומדים במסגרת קורס פסיכומטרי. רשמו את כל הימים בהם אתם עובדים, ובאילו שעות. רצוי לקחת כל יום ולחלק אותו לשעות, ואז למלא בריבועים את הזמנים בהם אתם עושים פעילות כלשהי.
אחרי שתמלאו את הפעילויות שאתם חייבים להשתתף בהן ביומן, התחילו לתכנן את זמן הלימוד שנותר לכם. אל תכתבו בגדול על כל הזמן שנותר "ללמוד!"- זה לא מציאותי ולא יסייע לכם. חלקו את הלימוד לפרקי זמן קצובים, והקדישו זמן מוקצב גם לאכילה והפסקות בין לבין הלימודים. כתבו מתי אתם מתכננים ללמוד בצוותא (במבחן פסיכומטרי למשל ישנה דרישה ללימוד אוצר מילים מאד רחב, וכדאי ללמוד את אוצר המילים בזוגות).

3. ספורט טוב גם לראש ולא רק לגוף

על מנת להפחית את החרדה חשוב מאד גם להקדיש זמן משוריין ביומן לפעילות גופנית. האנדורפינים שמופרשים בגופנו בעקבות הפעילות הגופנית יסייעו לפרוק את המתח. פעילות כזו יכולה להיעשות בבוקר מוקדם על מנת להתעורר, או בלילה כדי להסיח את הדעת מהלימודים לפני השינה.

4. צרו שגרה שתשרת את ההכנה שלכם למבחן

ישנם רבים שמעדיפים, בגלל אילוצים שונים או בגלל העדפה אישית, ללמוד בלילות. זכרו כי הבחינה הפסיכומטרית נערכת ביום, ועדיף ללמוד בתנאים דומים לאלה של המבחן. מלבד זאת, חשיפה יומית לאור שמש מסייעת למצב הרוח וחשובה לבריאות הנפשית, לכן הקפידו לצאת כל יום מהבית גם אם לזמן קצר, ונשמו אוויר צח.
כדאי שתכנון הזמן שלכם ייצור בעבורכם איזושהי שגרה. שגרת פעילות עוזרת מאד בזמני מתח נפשי, לא רק לפני מבחן פסיכומטרי. האדם מתפקד טוב יותר כאשר הוא יודע מה צפוי לו. אף אם נראה לכם מרגיע יותר "לזרום", בטווח הארוך השגרה תגרום לכם להיות מוכנים יותר וגם רגועים יותר. הכניסו לשגרת יומכם כאמור פעילות גופנית יומית, וכן שעות שינה מסודרות.
עצה נוספת היא בתחום המזון: ישנם מזונות שמסייעים בהרגעה כללית- אלה מזונות המכילים חומר שמשמש גם בייצור תרופות נוגדות דיכאון וחרדה. בין אלה נכללים בננות, אורז מלא, מוצרי חלב, חסה ובשר הודו (לא במקרה בארה"ב אנשים נרדמים אחרי ארוחת חג-ההודיה). נסו להכניס מזונות אלה לתפריטכם.

5. היעזרו בסביבה תומכת

קורס פסיכומטרי יכול לסייע לכם גם בכך שבמסגרתו תפגשו אנשים נוספים הנמצאים בסיטואציה דומה לשלכם. הלימוד בצוותא עם אנשים שמזדהים אתכם ונמצאים באותו מצב משמש גם ככרית תמיכה. אם אתם לא לומדים בקורס, לפחות תיקחו חלק ותשתתפו באופן פעיל בפורום פסיכומטרי. אחרי שמבטאים את החשש בקול רם ומגלים אנשים שמבינים אותו, הוא נהיה חשש שקל יותר להתמודד אתו. שתפו גם בני משפחה או חברים במה שעובר עליכם. אנשים קרובים אליכם יכולים להקשיב לכם, אך גם לתמוך בדרכים אחרות- ללכת אתכם מדי פעם לסרט, לצאת אתכם לריצה ולאחל לכם בהצלחה. רשת חברתית תומכת חשובה מאד, אפילו אם הנטייה הטבעית היא להסתגר וללמוד.

בונוס – סדנת התמודדות עם לחץ וחרדת בחינות

תלמידי הקורס מוזמנים ללא עלות לסדנת התמודדות עם לחץ וחרדת בחינות. מניסיון…זה עוזר לעשות SWITCH מעולה.

והעיקר – קחו את זה באיזי!

בהצלחה.
אריאלה פרידמן,
דוקטורנטית בפסיכולוגיה ומדריכת פסיכומטרי בחברת EZ WAY מזה למעלה מעשור

ליצור קשר זה איזי
x
צור קשר ב-E.Z

מה מעניין אותך ללמוד?

* שדה מילוי חובה
x
Silence is Golden