דברו איתי
בחנו את עצמכם
צרו קשר ב-
בחנו את עצמכם אפליקציה חינם
דרור אוחנה - בוגר קורס פסיכומטרידרור אוחנה - בוגר קורס פסיכומטרי

ממוצעי ציון פסיכומטרי לפי מוצא

"ישנם שקרים, שקרים ארורים ואז יש סטטיסטיקה"

זהו ציטוט של ראש הממשלה הבריטי לשעבר בנג'מין דיזרעאלי. המשמעות שלו היא שאפשר להשתמש בסטטיסטיקה כדי להמחיש כל עמדה שנרצה, בלי כל קשר למציאות.

לאחרונה התפרסמו סטטיסטיקות של המרכז הארצי לבחינות והערכה וציוני פסיכומטרי של 2011. באתרים השונים ברשת עשו שימוש בכתבה כדי לעורר מחדש את הדיון האם המבחן הפסיכומטרי מפלה לרעה אוכלוסיות שונות.
אין מדובר בנתונים חדשים – המרכז הארצי כגוף אקדמי מחקרי דואג לפרסם נתונים אלו ביחס לכל שנה, הוא מסביר את המגמות והשינויים ואף מסיק מסקנות שונות מתוך אותן סטטיסטיקות. חלק מהתוצאות הללו הן תוצאות שבקריאה ראשונה יכולות להוביל למסקנות שונות.
כך, הכותרת של YNET טוענת "מזרחית, דרומית ורחוקה מ 800" אך האם הדבר באמת נכון? כתבה שפורסמה באותו המדור בדיוק שנה קודם לכן, סותרת את הכותרת הזו בכך שמציגה נערה בת 17 מאום אל פאחם שקיבלה ציון של 800. אז מה באמת נכון? (קישור לכתבה)

מה הקשר בין מוצא ועדה לבין ציון הפסיכומטרי או בין צבע שיער לציון פסיכומטרי?

במסגרת שיעור הסקה מדעית כל תלמיד בEZ WAY לומד כי יש להבין את הקשר בין הגורמים השונים – האם הקשר הוא סיבתי או מקרי/נסיבתי.
ייתכן שמחקר סטטיסטי היה מגלה שבלונדינים מצליחים הרבה יותר בפסיכומטרי מאשר בעלי שיער ג'ינג'י. העניין הוא שזה לא מעיד על כך שצבע השיער הוא שתרם להצלחתם. זה ההבדל בין גורם סיבתי לבין גורם נסיבתי.
אם נסתכל על ההתייחסות למזרחיים אל מול מערביים או ישראלים – המרכז הארצי לא מבצע סטטיסטיקה המתייחסת לקשר שבין מקום מגורים להשכלה ומוצא. כך, ניתן בהחלט לראות כי בעיירות פיתוח ממוצע הציונים נמוך יותר. בנוסף, לא נבדק הקשר בין רמת השכלה לבין ישוב מגורים. אולי מי שבעל השכלה גבוהה עוזב את עיירות הפיתוח ועובר לגור בעיר?
בנוסף, לא בוצעה השוואה בקרב מזרחיים במרכז לעומת הפריפריה והשוואה דומה לא נעשתה ביחס לאוכלוסיית המערביים והישראלים. אולי המגורים בפריפריה הם המשפיעים על הציון הממוצע? באופן דומה, ניתן להסתכל על נתונים כאלו שכן קיימים – ניתן לראות פער משמעותי בזכאות לבגרות בין תלמידים בישובים מבוססים לבין אלו הגרים בעיירות פיתוח. על פי דו"ח מרכז אדווה, בשנת 2010 הזכאות לבגרות בישובים מבוססים הייתה למעלה מ 70% לעומת רק כ 50% בעיירות פיתוח (קישור לדו"ח).

פסיכומטרי בסמרט פון
הידעת?

אנלוגיות הן המפתח לקבלה לאקדמיה. אנחנו דואגים לכם…

קבלו אפליקציית אנלוגיות במתנה!

האם ציוני הפסיכומטרי מייצרים פער או משקפים פער שכבר קיים?

רוב הנבחנים בפסיכומטרי, נבחנים רק לאחר שסיימו את שלב בית הספר והבגרויות. ייתכן כי הזכאות לבגרות, כמו גם הציון הממוצע של הפסיכומטרי הם סימפטומים של אותה תופעה? בכתבה המקורית בYNET מספר מומחים וביניהם ח"כ עמרם מצנע, חנה דורסמן ואחרים מציינים כי למעשה הפסיכומטרי משקף את המציאות הקיימת בה ישנם פערים ברורים בין מערכת החינוך במרכז לזו שקיימת בפריפריה והיא זו המשפיעה על שאר הנתונים הסטטיסטיים אותם המרכז הארצי מפרסם.

כיצד המחקר הזה משפיע על ציון הפסיכומטרי שלי?

בכלל לא. כמי שמלמדים אלפי תלמידים בשנה אנו יכולים לומר ממקור ראשון שבכל עדה ובכל עיר מגורים יש תלמידים שמגרדים את ה-800 לצד תלמידים שמגרדים את ה-500.
כמו שמלמדים בשיעור ממוצע – מהממוצע ניתן ללמוד על הכלל, אבל לא על הפרט.
אתה רוצה להבטיח לעצמך את ציון הפסיכומטרי הגבוה ביותר? תשקיע לאורך כל חודשי הקורס ובגדול. זה ישפיע על הציון שלך הרבה יותר מאשר מוצא ואיזור מגורים. כך תוכל לעשות בית ספר לסטטיסטיקה ולקבל ציון פסיכומטרי גבוה גם עם בגרויות שאינן בהכרח שמיים.

ליצור קשר זה איזי
x
צור קשר ב-E.Z

מה מעניין אותך ללמוד?

* שדה מילוי חובה
x
Silence is Golden